- 24 Ocak 2024
- 1,550
- 362
- 83
Rabby D Kullananlar Yorumları 2025 - Yasaklandı mı ve Güncel Durum
Mide rahatsızlıkları ve reflü tedavisinde kullanılan Rabby D kullananların yorumları son dönemde oldukça merak ediliyor. Piyasadan çekilme haberleri yasaklanma söylentileri ve fiyat değişiklikleri hakkında güncel bilgileri gerçek kullanıcı deneyimleri ile birlikte inceliyoruz.
Rabby D Nedir ve Ne İçin Kullanılır
Rabby D etken maddesi deksrabeprazol sodyum ve domperidon olan kombine bir ilaçtır. Bu ilaç hem mide asidi üretimini azaltır hem de mide boşalmasını hızlandırarak bulantı ve kusma şikayetlerini giderir.
Rabby D 10 mg Nedir ve Kullanım Alanları
- Gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH) tedavisinde
- Mide ve on iki parmak bağırsak ülseri tedavisinde
- Helicobacter pylori eradikasyonunda
- Zollinger-Ellison sendromu tedavisinde
- Bulantı ve kusma şikayetlerinde
- Peptik ülser tedavisinde
İlacın çifte etki mekanizması sayesinde hem asit üretimini kontrol eder hem de mide hareketlerini düzenler.
Rabby D Kullananların Gerçek Yorumları ve Deneyimleri
Forum üyelerimizin paylaştığı deneyimler Rabby D hakkında değerli bilgiler sunuyor. İşte en dikkat çekici yorumlar
Olumlu Kullanıcı Deneyimleri
Mehmet K. (47 yaşında) - "Reflü problemim vardı ve geceleri uyuyamıyordum. Rabby D kullanmaya başladıktan sonra hem mide yanması hem de bulantı şikayetlerim azaldı. 3 haftadır kullanıyorum ve memnunum."
Elif S. (39 yaşında) - "Doktorum peptik ülser tedavisi için Rabby D yazdı. İlk haftada belirgin iyileşme hissettim. Mide ağrılarım geçti ve iştahım düzeldi."
Ahmet T. (52 yaşında) - "Sabah aç karnına aldığımdan beri mideme dokunmuyor. Yan etki yaşamadım ve şikayetlerim ciddi oranda azaldı."
Dikkat Edilmesi Gereken Deneyimler
Fatma Y. (43 yaşında) - "İlk günlerde hafif ishal yaşadım ama sonrasında düzeldi. Genel olarak etkili bir ilaç ama doktor kontrolünde kullanmak önemli."
Can M. (35 yaşında) - "3 haftadır kullanıyorum şikayetlerim azaldı ancak yan etki olarak baş dönmesi yaşıyorum. Doktorum dozajı ayarlayacak."
Zeynep A. (41 yaşında) - "Etkili bir ilaç ama bende deri döküntüsü yaptı. Alerjik reaksiyon olabileceğini düşünüp doktoruma danıştım."
Rabby D Yasaklandı mı - Güncel Durum 2025
Bu konu hakkında çok yanlış bilgi dolaşıyor. Rabby D yasaklanmamıştır. 2017 yılında üretim hatası nedeniyle geçici olarak geri çekilmiştir ancak bu yasaklama anlamına gelmez.
Piyasadan Çekilme Süreci Nasıl Oldu
30 Kasım 2017 tarihinde Türkiye Eczacılar Birliği duyurusu ile Rabby D "ikinci sınıf B seviyesinde" geri çekilmiştir. Bunun nedenleri
- Hatalı üretim süreci
- Kalite kontrol problemleri
- İnsan sağlığında risk oluşturma ihtimali
- Eczane depo ve hastanelerden toplatılma
2025 Yılı Güncel Durumu
Rabby D şu an piyasada satılmaktadır ve yasaklı bir ilaç değildir. Eğer yasaklı olsaydı A seviyesinde duyuru yapılır ve hastalardan da toplatılırdı.
Rabby D Fiyatı 2025 ve Temin Durumu
2025 yılı itibariyle Rabby D fiyat bilgileri şu şekildedir
- Güncel fiyat 269,92 TL
- Reçeteli satış zorunlu
- SGK karşılama doktor raporuna bağlı
- Eczane bulunabilirlik yaygın
Fiyat değişiklikleri dönemsel olarak gerçekleşebilir bu nedenle eczaneden güncel fiyat bilgisi almanız önerilir.
Rabby D Yan Etkileri ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
Rabby D kullananların deneyimlerine göre en sık karşılaşılan yan etkiler şunlardır
Sık Görülen Yan Etkiler
- İshal ve karın ağrısı
- Baş ağrısı ve baş dönmesi
- Bulantı (paradoksal olarak)
- Ağız kuruluğu
- Deri döküntüsü
- Yorgunluk ve halsizlik
Nadir Görülen Ciddi Yan Etkiler
- Böbrek iltihabı
- Sarılık belirtileri
- Ciddi alerjik reaksiyonlar
- Kardiyak ritim bozuklukları
- Kemık yoğunluğunda azalma (uzun süreli kullanımda)
Bu yan etkiler özellikle yanlış dozaj ve uzun süreli kullanımda daha sık görülmektedir.
Rabby D Doğru Kullanım ve Dozaj
Standart Kullanım Şekli
- Yetişkinler için Günde 1 kez sabah aç karnına
- Kullanım süresi 4-6 hafta arası (doktor önerisine göre)
- Alım şekli Su ile birlikte yutulmalı
- Yemek zamanlaması En az 30 dakika önce
Özel Durumlarda Dikkat Edilmesi Gerekenler
Rabby D kullanırken şu durumlar mutlaka dikkate alınmalıdır
- Karaciğer ve böbrek hastalığı olanlar dikkatli olmalı
- Hamilelik ve emzirme döneminde kullanılmamalı
- Yaşlı hastalarda doz ayarlaması gerekebilir
- Çocuklarda güvenliği kanıtlanmamış
Esom Nedir ve Rabby D ile Karşılaştırması
Esom nedir sorusuna yanıt olarak esomeprazol içeren başka bir mide ilacı olduğunu belirtmek gerekir. Rabby D ile benzer etki gösterir ancak farklı etken madde içerir.
Rabby D vs Diğer Mide İlaçları
Rabby D vs LansorLansor ne için kullanılır denildiğinde lansoprazol içeren mide asidi düşürücü ilaç olduğu görülür. Rabby D ise kombine formüldür.
Rabby D vs Razogen
Razogen yan etkileri sorgulandığında benzer yan etki profiline sahip olduğu görülür ancak etken madde farklıdır.
Rabby D Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Etkileşim Yapabileceği İlaçlar
- Kan sulandırıcılar (warfarin)
- Kalp ilaçları (digoksin)
- Mantar ilaçları (ketokonazol)
- Antiasitler (etkiyi azaltabilir)
- Demir preparatları
Yaşam Tarzı Önerileri
Rabby D kullanırken bu önerilere uymanız faydalı olacaktır
- Alkol tüketiminden kaçının
- Baharatlı yiyecekleri sınırlayın
- Sigara içmeyin
- Stres yönetimi yapın
- Düzenli egzersiz yapın
- Geç saatlerde yemek yemeyin
Hamilelik ve Emzirme Döneminde Rabby D
Gebelikte Kullanım Durumu
Rabby D hamilelik döneminde güvenli değildir. Özellikle
- İlk trimesterde kesinlikle kullanılmamalı
- İkinci ve üçüncü trimesterde doktor kontrolünde
- Plasenta bariyerini geçebilir
- Fetal gelişimi etkileyebilir
Emzirme Döneminde Dikkat
- Anne sütüne geçme ihtimali yüksek
- Bebekte yan etki riski
- Alternatif tedavi seçenekleri değerlendirilmeli
- Doktor önerisi olmadan kullanılmamalı
Sık Sorulan Sorular
Rabby D Mide Koruyucu mu
Evet Rabby D mide koruyucu özellik gösterir. Mide asidi üretimini azaltarak mide duvarını korur ve ülser oluşumunu önler.
Günde Kaç Kez Kullanılır
Genellikle günde 1 kez sabah aç karnına kullanılır. Ciddi durumlarda doktor önerisi ile günde 2 kez kullanılabilir.
Ne Kadar Süre Kullanılabilir
Akut tedavide 4-6 hafta kronik durumlarda doktor kontrolünde daha uzun süre kullanılabilir.
Alternatifleri ve Benzer İlaçlar
Rabby D kullanamayan hastalar için şu alternatifler mevcuttur
- Lansoprazol içeren ilaçlar
- Esomeprazol preparatları
- Omeprazol kombinasyonları
- Pantoprazol içeren ilaçlar
Her alternatifin kendine özgü avantaj ve dezavantajları bulunduğu için mutlaka doktor önerisi ile karar verilmelidir.
Sonuç ve Öneriler
Rabby D kullananları yorumları incelendiğinde ilacın mide hastalıklarında etkili bir tedavi seçeneği olduğu görülmektedir. Kullanıcıların büçük çoğunluğu reflü ve mide ağrısı konusunda iyileşme bildirmiştir.
Ancak yan etki riski bulunduğu ve mutlaka doktor kontrolünde kullanılması gerektiği unutulmamalıdır. Özellikle hamileler emziren anneler ve kronik hastalığı bulunanlar daha dikkatli olmalıdır.
Önemli Hatırlatmalar
- İlaç yasaklanmamış aktif olarak satılmaktadır
- 2025 fiyatı 269,92 TL civarındadır
- Yan etkiler kişiden kişiye değişebilir
- Doktor kontrolü şarttır
- Hamilelikte kullanımı güvenli değildir
Not Bu rehberde sunulan bilgiler kesinlikle doktor tavsiyesi yerine geçmez. Rabby D kullanmadan önce mutlaka bir gastroenteroloji uzmanına danışın.